Co to jest dieta?
Słowo dieta jest mylnie kojarzona z mniej lub bardziej restrykcyjnym planem odżywiania, ukierunkowanym na zredukowanie ciężaru ciała, odchudzanie. Nic bardziej błędnego.
Dieta to nic innego jak sposób odżywiania, dostosowany do danej osoby. Racjonalne odżywianie polega na systematycznym dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych w ilościach i proporcjach odpowiadających potrzebom danej osoby. Do składników tych należą białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy oraz makro- i mikroelementy. Aby w diecie znalazły się wszystkie wymienione składniki musi ona być odpowiednio zbilansowana.. Dieta stanowi nieodłączny element życia każdego człowieka i jest bardzo ważna w prawidłowym rozwoju organizmu ludzkiego. Poprzez wdrażanie odpowiednich przyzwyczajeń w stylu żywienia można uzyskać dwa efekty: utrata zbędnych kilogramów oraz poprawa stanu zdrowia.
Co to jest dietoterapia?
Dietoterapia to obok leczenia farmakologicznego, jeden z najważniejszych czynników wpływających na leczenie wielu chorób.
Dietoterapia jest również nieodłącznym elementem leczenia chorób dietozależnych takich, jak np.
- choroby autoimmunologiczne (Hashimoto),
- niedoczynność tarczycy,
- cukrzyca i insulinooporność,
- celiakia i nadwrażliwość na gluten,
- zaburzenia hormonalne i brak cyklu miesiączkowego u kobiet,
- choroby jelit,
- przewlekłe uczucie zmęczenia, ospałość i brak sił
Prawidłowo dobrana dieta zbilansowana pod względem zarówno makroskładników, jak i witamin i składników mineralnych jest w stanie zmniejszyć znacząco dolegliwości, uzupełnić niedobory związane ze stanem chorobowym, a także unormować wyniki badań biochemicznych. Pomimo tego, że według popularnego powiedzenia „wszystko jest dla ludzi”, w wielu schorzeniach powstrzymywanie się od spożywania pewnych grup produktów może przynieść znaczącą poprawę samopoczucia.
Oferta
- poradnictwo żywieniowe
- analiza składu ciała
- indywidualne plany żywieniowe
- żywienie dzieci
- żywienie w sporcie
- warsztaty/wykłady
Indywidualne plany dietetyczne dla:
- osób z różnymi jednostkami chorobowymi (cukrzyca, niedoczynność tarczycy, itp.)
- osób z chorobami autoimmunologicznymi (Hashimoto, RZS itp.)
- osób z zaburzeniami hormonalnymi
- osób z insulinoopornością
- osób z alergią i nietolerancją pokarmową
- osób otyłych
- młodzieży
- sportowców
- kobiet w ciąży i matek karmiących
- osób z nadwagą
Każdy plan żywieniowy komponowany jest indywidualnie w zależności od potrzeb pacjenta. W trakcie wizyty wykonywana jest analiza składu ciała.
Dieta dobierana jest do indywidualnych potrzeb organizmu, odpowiednio zbilansowana z uwzględnieniem nawyków żywieniowych, jednostek chorobowych. Przy komponowaniu jadłospisu uwzględniany jest styl życia pacjenta, godziny jego pracy, zajęcia dodatkowe, nawyki żywieniowe i aktywność fizyczna.
W trakcie wizyty przeprowadzany jest szczegółowy wywiad żywieniowy, przedstawiane są indywidualne wprowadzające zalecenia dietetyczne oraz materiały z przykładowymi przepisami, z uwzględnieniem ewentualnej suplementacji.